Kaj je atletska tekma?

Danes spremljamo številne športe, od nogometa do tenisa in celo ešporta. Slednje je z leti vse bolj priljubljeno, zato je treba rednemu športu nameniti še večjo pozornost. Šport na splošno potrebuje svojo pozornost, še posebej atletika. Ljubitelje atletike lahko pogosto opazimo, da uporabljajo bet365 Kód Bonusu, medtem ko navijajo za svoje najljubše športnike, a za novince je to morda nekaj, česar niso vajeni.

Malo ljudi ve, kaj atletika vključuje ali kaj pomeni, vendar mnogi vedo, kaj je športnik. Športnik je lahko vsak, ki se ukvarja s katerim koli športom, atletika pa je skupina športov, ki jo sestavljajo tek, skakanje, hoja in met.

Tekaške discipline

Nekatere izmed najbolj priljubljenih atletskih disciplin so tekaške, in sicer 100 m sprint, 200 m sprint, pa tudi 1000 m in več. Priljubljene so štafete na 400 metrov. Vse to so dirke na kratke do srednje razdalje.

Dirke na dolge razdalje vključujejo polmaratone in maratone, kar pomeni 21 kilometrov in 42 kilometrov. Obstaja nekaj takega, kot je ultramaraton, kar pomeni daljši od maratona, ki pogosto presega 100 kilometrov na razdaljo. Mnoge od omenjenih disciplin so olimpijske discipline.

Skakalne discipline

Skakanje je zelo priljubljeno na olimpijskih igrah. Skok v daljino, troskok ali skok v višino in palico, vse štiri je precej zanimivo gledati. Nekatere tehnike, ki se uporabljajo za trojne skoke, se pogosto uporabljajo v parkourju, kjer je bolj pomembna natančnost kot razdalja.

Štiri omenjene discipline so prisotne na olimpijskih igrah in, čeprav niso tako priljubljene kot tekaške, so še vedno zelo zanimive za spremljanje. Skok s palico je vedno neverjeten prizor, saj se športniki dvigajo visoko v zrak.

Discipline metanja

Obstaja veliko predmetov za metanje, toda v atletiki je treba paziti na disk, kroglo, kopje in kladivo. Vsaka od štirih disciplin ima svojo posebno tehniko, čeprav so nekatere do neke mere zamenljive.

Upoštevajte, kako so zgrajeni športniki v metanju, pogosto drugače kot pri skakalcih in tekačih, pri čemer je njihov zgornji del telesa veliko močnejši, da se prilagodi mišični masi, ki je potrebna za uspešno in varno metanje vsakega od predmetov.

Discipline hoje

Hoja je že sama po sebi poseben šport, ki ga pogosto imenujemo dirkalna hoja. Tehnika tega športa je precej drugačna od teka. Ves čas se mora ena noga dotikati površine, kar pomeni, da dirkači uporabljajo zelo zabavne načine gibanja, da lahko povečajo svojo hitrost.

Dirkalna hoja je olimpijski šport, kjer se tekmujejo na razdaljah 20 in 50 kilometrov. Ker je relativno počasen šport, ni tako zabaven kot šprint na 100 metrov.

Povzetek – atletska tekma

Tek in hoja se štejeta za discipline na stezi, bodisi na kratke, srednje ali dolge proge ali z ovirami. Po drugi strani so terenski dogodki skoki in meti.

Zato boste atletiki pogosto rekli atletiko. Toda biti športnik lahko preseže in bi moral preseči vse discipline, ki so tukaj naštete. Športnik mora biti prilagodljiv in sposoben sodelovati v vseh vrstah športov, od plezanja, plavanja, teka, skakanja in še marsikaj.

Back to top