Kako se je ženska atletska tekma uvrstila na olimpijske igre?

Šport je zanimiv, še posebej, če poznaš pravila in jih poznaš. Nekaterim se zdijo športi, kot sta curling in kriket, popolna skrivnost, tudi potem, ko se naučijo pravil in si ogledajo nekaj tekem.

Kljub temu je bilo v preteklih letih veliko športov, med katerimi so bili nekateri olimpijski. Obstaja veliko razlogov, zakaj je bil šport olimpijski šport, nato pa to prenehal biti. Ne glede na to, tukaj je nekaj najbolj zanimivih nekdanjih olimpijskih športov.

Kriket – dolgi šport

Tekme kriketa lahko trajajo dolgo, vendar to v resnici ni razlog, da jih ne vidimo več na olimpijskem odru. Kriket se je pojavil na olimpijskih igrah leta 1900 in od takrat se ni več igral. Tekma v kriketu je bila odigrana med Anglijo in Francijo, večina francoskih igralcev pa je bila angleških veleposlanikov in diplomatov.

Glede na to je nekaj zanimivega o olimpijskih igrah leta 1948, da se je v Londonu nedaleč od stadiona, kjer so takrat potekale olimpijske igre, igrala tekma kriketa.

Baseball – Zgodovina vklopa in izklopa

Baseball, ameriška nacionalna zabava, šport, ki ga cenijo številni ljudje v Severni Ameriki, danes pa veliko v Evropi in na Japonskem, je imel na olimpijskih igrah nenehne izkušnje. Leta 1992 je postal olimpijski šport, a šele leta 2000 so lahko igrali profesionalci.

Igral naj bi se na olimpijskih igrah 2020/2021, na olimpijskih igrah 2024 pa ne bo. S tem je tudi ni bilo na olimpijskih igrah 2012, medtem ko je bil na vseh ostalih vmes. Baseball, čeprav je za večino nepoučenih športnih navdušencev čuden šport, se še vedno nekajkrat pojavlja na olimpijskih igrah.

Alpinizem – štiri leta uspeha

Alpinizma se ni pomerilo na olimpijskih igrah, temveč v štirih letih, ki so vodila od vsake olimpijske igre do druge, od leta 1924 do 1936. V tem času je veliko plezalcev umrlo med plezanjem na nekatere najbolj nevarne stene sveta, kot je Eiger North Face, da ne omenjam več odprav na Himalajo in Karakoram 8000ers.

Iz praktičnih in varnostnih razlogov je bil ukinjen. Spodbujanje športnikov k bolj tveganim vzponom, da bi dosegli medaljo, se je zdelo neprimerno. Čeprav bi bilo glede na inherentno tveganost alpinizma zanimivo videti še enkrat v tem formatu, ko so športniki pri plezanju hitrejši in varnejši.

To je nekaj najbolj zanimivih olimpijskih športov, ki so bili opuščeni. Na seznam bi lahko dodali polo, vlečenje vrvi, motorno čolnarjenje in lacrosse, pa tudi veliko drugih športov.

Back to top