Kdo so najbolj priljubljeni tekači na svetu?

Športniki prihajajo in odhajajo, vendar se ponavadi spominjamo tistih, ki pustijo največji vpliv na šport. Tisti, ki so jih oboževalci oboževali in zagotovo podpirali na stadionih in pri stavnicah, ki imajo ponudbe, podobne tistim, ki jih lahko najdete na https://www.bonuscode.rs/. Nekateri od teh športnikov še vedno krožijo skozi zgodovino, kot sta Michael Jordan ali Pele in Maradona, ki sta igrala pred več desetletji v svojih športih.

V tekaških športih je na izbiro veliko športnikov. Ne izvajajo vsi enake oblike teka, toda v vseh tekaških disciplinah je bilo veliko športnikov, ki so pomembni. Tukaj so najbolj impresivni tekači na svetu, ki si upajo svoj šport dvigniti na višjo raven.

Usain Bolt – Najhitrejši človek

Usain Bolt, jamajški upokojeni tekač, je obvladoval svet od leta 2004 do svoje upokojitve leta 2017. Podrl je več svetovnih rekordov v šprintu na 100 in 200 metrov ter imel celo medalje na dirkah 4×100. Zadnjo dirko in medaljo so mu odvzeli, ker je bil takrat eden od njegovih kolegov doping.

Vendar je Bolt postavil svetovne in olimpijske rekorde na 100 in 200 metrov v šprintu, oba leta 2009. Še danes sta neprekinjena. Rekordi so omembe vredni, ker je bil rekord na 100 metrov pod 10 sekundami, na 200 pa pod 20 sekundami, pa tudi po tem, da že 11 let in odštevamo rekorde ne podrtijo.

Allyson Felix – najbolj zmagovalna ženska

Allyson Felix je po drugi strani najbolj zmagovalna ženska na svetu desetletja in desetletja prej. V ženskih dirkah je dominirala od leta 2005 do 2016. Za razliko od Bolta pa ni upokojena in si prizadeva za svoje cilje kot tekačica.

Ima več zlatih medalj na različnih turnirjih svetovnih prvenstev ter več zlatih in srebrnih medalj na olimpijskih igrah. Kar zadeva ženski tek, je bila na vrhu.

Eliud Kipchoge – Kralj maratonov

Maratoni so popolnoma drugačni od šprinta in za podiranje svetovnih rekordov na maratonih in polmaratonih je potrebna posebna vrsta tekača. Eliud Kipchoge je takšen tekač. Zmagal je na več svetovnih maratonskih tekmovanjih in podrl več rekordov, ko gre za celoten maraton. Trenutno je edina oseba, ki je pretekla maraton v manj kot 2 urah. Poleg maratonskih tekem teče tudi polmaratone, med katerimi tudi prevladuje.

Desetletje starih tekačev

Da, svetovni rekordi so impresivni, ko gre za tek, bodisi šprint ali maraton. Kaj pa ljudje, ki so v najboljših letih in še vedno premikajo meje, da bi videli, kako daleč lahko gredo? Ljudje, starejši od 70 let, imajo svojo tekmovalno kategorijo, pa tudi osebe, starejše od 80 let.

Ed Whitlock je bil eden tistih redkih ljudi, ki je podrl svetovne rekorde v svoji starostni kategoriji, saj je bil prvi, ki je pretekel maraton pod 3 ure nad 70 in tisti, ki je pretekel maraton v manj kot 4 ure nad 80 leti.

Gene Dykes trenutno drži rekord za maraton nad 70 let, čeprav neuradno, ker ni bil opravljen na odobreni dirki. Kljub temu so ti rekordi glede na kategorijo še vedno impresivni.

Svet je poln osupljivih športnikov, ki vsakič, ko stopijo na stezo, podirajo rekorde in naša prepričanja. V novem desetletju bomo verjetno imeli veliko več takšnih športnikov.

Back to top